Overview
În contextul războiului civil care a aruncat Sierra Leone în haos în anii '90, Diamantul sângeriu este povestea lui Danny Archer, un fost mercenar din Zimbabwe, și a lui Solomon Vandy, un pescar din tribul Mende. Amândoi sunt africani, dar trecutul lor este cât se poate diferit. Destinul îi aruncă pe același drum în momentul în care pornesc amândoi pentru a recupera un rar diamant roz, genul de piatră prețioasă în stare să-ți transforme viața... sau să-i pună capăt.
Un film foarte bun. O încercare de a combina o dramă socială bazată pe evenimente reale și un fel de intrigă de aventură, aromată cu personaje ambigue și contradictorii. Ideea, vedeți, nu este nouă, dar genială în execuție. În esență, aceasta este o dramă psihologică construită pe relațiile umane pe fundalul războiului civil.
Filmul nu pretinde deloc a fi exact din punct de vedere istoric, ceea ce, în mod ciudat, este plăcut. Se știe de mult că este pur și simplu imposibil să creezi o capodoperă de artă bazată pe evenimente reale și, în același timp, să menții acuratețea istorică completă. Războiul civil din Sierra Leone, sânge, violență și haos – acesta, repet, este doar un fundal. Iar ideea regizorului este să arate nu ororile războiului sau problemele desegregării, ci relațiile interpersonale din acest război, destinele umane rupte și distorsionate.
Ce te surprinde din primele cadre? Interpretarea actorilor – genială. Îmi scot pălăria în fața lui Jim Hounsou și mă înclin în fața lui DiCaprio (măiestria lui este pur și simplu de neatins). Jennifer Connelly este de asemenea bună, dar are un rol minor.
Scene de luptă bine realizate, pe alocuri care amintesc mult de o cronică documentară. Filmat strâns, dinamic și colorat. Datorită dinamicii, filmul este vizionat într-o singură respirație și 143 de minute zboară neobservate.
Ei bine, desigur, drama lui Solomon Vandi, a familiei sale, a fiului și a întregului popor african. Chiar crezi, chiar îți pasă. Patos minim, tragedie maximă. Singurul personaj cu care simpatizezi și mai mult este Danny Archer. Acest contrabandist inteligent și veteran de război este, de asemenea, doar un pion, doar o victimă a circumstanțelor din haosul fără sens al războiului.
Atunci se dezvăluie caracterul său și deja se poate ghici deznodământul peliculei. Sfârșitul filmului s-a dovedit a fi puțin naiv și patetic, dar acest lucru nu strică experiența generală de vizionare.
Regie și scenariu bune, actorie genială, implementare tehnică interesantă și o impresie generală foarte bună. Nu este o capodoperă, dar e aproape de asta.
8 din 10